Basic MCQs of Computer Science (IT) for NTS and PPSC Test



    1. Mostly which of the following device is used to carry user files?
      A. Floppy Disk B. Hard Disk
      C. RAM D. CDROM
      Answer: A
    2. Which device is used to backup the data?
      A. Floppy Disk B. Tape
      C. Network Drive. D. All of the above
      Answer: D
    3. In order to play and hear sound on a computer, one needs:
      A. a sound card and speakers B. a microphone
      C. all of them required D. none of them required
      Answer: A
    4. Which of the following are the cheapest memory devices in terms of Cost/Bit?
      A. Semiconductor memories B. Magnetic Disks
      C. Compact Disks D. Magnetic Tapes
      Answer: C
    5. Which of the following are the best units of data on an external storage device?
      A. Bits B. Bytes
      C. Hertz D. Clock cycles
      Answer: B
    6. Which of the following have the fastest access time?
      A. Semiconductor Memories B. Magnetic Disks
      C. Magnetic Tapes D. Compact Disks
      Answer: A
    7. Which of the following is a read only memory storage device?
      A. Floppy Disk B. CDROM
      C. Hard Disk D. None of these
      Answer: B
    8. Which of the following is a programming language?
      A. Lotus B. Pascal
      C. MS-Excel D. Netscape
      Answer: B
    9. What is a compiler?
      A. A compiler does a conversion line by line as the program is run
      B. A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step
      C. A compiler is a general purpose language providing very efficient execution
      D. None of the above
      Answer: B
    10. What is an interpreter?
      A. An interpreter does the conversion line by line as the program is run
      B. An interpreter is the representation of the system being designed
      C. An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution
      D. None of the above
      Answer: B
    11. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits?
      A. ANSI B. ASCII
      C. EBCDIC D. ISO
      Answer: A
    12. A Pixel is ………
      A. A computer program that draws picture
      B. A picture stored in secondary memory
      C. The smallest resolvable part of a picture
      D. None of these
      Answer: C
    13. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
      A. Keyboard B. Mouse
      C. Joystick D. Track ball
      Answer: B
    14. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
      A. 2 B. 10
      C. 16 D. 32
      Answer: A
    15. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
      A. Binary B. Decimal
      C. Hexadecimal D. Octal
      Answer: A
    16. Which of the following is not an output device?
      A. Scanner B. Printer
      C. Flat Screen D. Touch Screen
      Answer: D
    17. Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot erase or modify it?
      A. Floppy Disk B. Hard Disk
      C. Tape Drive D. CDROM
      Answer: D
    18. Which technology is used in Compact disks?
      A. Mechanical B. Electrical
      C. Electro Magnetic D. Laser
      Answer: D
    19. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
      A. Floppy Disk B. Hard Disk
      C. Compact Disk D. Magneto Optic Disk
      Answer: B
    20. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
      A. IBM B. Seagate
      C. Microsoft D. 3M
      Answer: B
    21. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
      A. Hardware B. Software
      C. Firmware D. ROM ware
      Answer: C
    22. Memory unit is one part of
      A. Input device B. Control unit
      C. Output device D. Central Processing Unit
      Answer: D
      24.Who built the first Mechanical Calculator
      A. Joseph Marie Jacquard B. John Mauchly
      C. Blaise Pascal D. Howard Aiken
      Answer: C
    23. The earliest calculating devices are
      A. Abacus B. Clock
      C. Difference Engine D. None of these
      Answer: A
    24. Punched cards were first introduced by
      A. Powers B. Pascal
      C. Jacquard D. Herman Hollerith
      Answer: D
    25. Word length of a Personal Computer is ___
      A. 4 bits B. 8 bits
      C. 16 bits D. 64 bits
      Answer: B
    26. Cursor is a ____
      A. Pixel B. Thin blinking line
      C. Pointing device D. None of these
      Answer: B
    27. Operating system, editors, and debuggers comes under?
      A. System Software B. Application Software
      C. Utilities D. None of the above
      Answer: A
    28. Which device is required for the Internet connection?
      A. Joystick B. Modem
      C. CD Drive D. NIC Card
      Answer: B
    29. What does DMA stand for?
      A. Distinct Memory Access B. Direct Memory Access
      C. Direct Module Access D. Direct Memory Allocation
      Answer: B
    30. When did John Napier develop logarithm?
      A. 1416 B. 1614
      C. 1641 D. 1804
      Answer: B
    31. A normal CD-ROM usually can store up to __________data?
      A. 680 KB B. 680 Bytes
      C. 680 MB D. 680 GB
      Answer: C
    32. ATM stands for?
      A. Automatic Talking Machine
      B. Automatic Teller Machine
      C. Analog Teller Machine
      D. Automatic Ticketing Machine
      Answer:B
    33. The Second Generation Computer was based on ………….
      A. Vacuum Tube B. Silicon Chips
      C. Transistor D. Bio Chips
      Answer: C
    34. The Third Generation Computer was made with ………….
      A. Vacuum Tube B. Discrete Components
      C. IC D. Bio Chips
      Answer: C
    35. he BIOS is the abbreviation of ………….
      A. Basic Input Output System B. Best Input Output System
      C. Basic Input Output Symbol D. Base Input Output System
      Answer: A
    36. What do you call a single point on a computer screen
      A. Cell B. Element
      C. Pixel D. Bit
      Answer: C
    37. How was the generation of computer classified?
      A. by the device used in memory & processor
      B. by the speed of computer
      C. by the model of the computer
      D. by the accuracy of computer
      Answer: A
    38. Through which device the main components of the computer communicate with each other?
      A. Keyboard B. System Bus
      C. Monitor D. Memory
      Answer: B
    39. Which is a valid program to access the Internet?
      A. Access B. Front Page
      C. Windows Explorer D. Netscape
      Answer: D
    40. Which one is the Low Level Language?
      A. Assembly B. Visual Basic
      C. Java D. C++
      Answer: A
    41. Which is a volatile memory?
      A. ROM B. BIOS
      C. PROM D. RAM
      Answer: D
    42. The digital signals can be represented by
      A. Binary Codes B. 0 and 1
      C. High and Low D. all of the above
      Answer: D
    43. Which program can be used for email?
      A. Internet Explorer B. Outlook Express
      C. NetMeeting D. FrontPage
      Answer: B
    44. Modulator-demodulator is a device that converts:
      A. Digital signal into analog signal
      B. Analog signal into digital signal
      C. Both A and B
      D. None of the above
      Answer: C
    45. _______ is used for scanning the pictures and putting them in digitized form in the computer.
      A. CD-ROM B. Plotter
      C. Bar-coder D. Scanner
      Answer: D
    46. Animator, 3D Studio, Corel Draw and Flash are………….
      A. Word processors B. Spreadsheet packages
      C. Multimedia S/W D. None of the above
      Answer: C
    47. Which statement is valid?
      A. 1 KB = 8 bytes B. 1 MB = 8 KB
      C. 1 KB = 1024 bytes D. 1 MB = 1024 bytes
      Answer: C
    48. Which device is used to process data?
      A. CPU B. RAM
      C. DCU D. VDU
      Answer: A
    49. Who is known as the father of Computer Science?
      A. Charles Babbage B. Howard Aiken
      C. Dr. Herman Hollerith D. Blaise Pascal
      Answer: A
    50. What is the capacity of a 3.5” Floppy Disk?
      A. 360KB B. 720KB
      C. 1.2MB D. 1.44MB
      Answer: D
    51. A Personal Computer (PC) is a ……………… Computer.
      A. Super B. Main Frame
      C. Mini D. Micro
      Answer: D
    52. What type of printers are Dot Matrix Printers?
      A. Laser B. Inkjet
      C. Impact D. Drum
      Answer: C
    53. What is the full form of RAM?
      A. Read Access Memory B. Random Access Memory
      C. Rapid access Memory D. none
      Answer: B -


Join Us Get Reward Earning!

Cyberian is not a free learning community! We provide to Members earning way with learning. How lets me explain check HERE. if you have any question please post in reply. Thanks!

Online Users

| |